BÜTÇEDE AÇIK VAR

How-reduced-budget-deficit-will-challenge-the-economy.jpg (480×719)AĞUSTOS AYINDAKİ FAZLAYA RAĞMEN SEKİZ AYLIK BÜTÇEDE AÇIK VAR.
Merkezi yönetim bütçesi ağustos ayında 5,9 milyar TL fazla verdi. Faiz ödemelerindeki yüzde 63,4’Iük düşüş sayesinde bu ayda harcamalar geçen yıla göre yüzde 8,6 gerilerken gelirler ise yüzde 19,1 arttı. Burada özellikle vergi gelirlerindeld yüzde 19,6’lık artış dikkat çekti. Böylece geçen yıl ağustos ayında 3,1 milyar TL açık veren bütçe bu yıl aynı ayı büyük bir fazla ile kapattı. Ancak ağustos ayında yaşanan bu olumlu gelişmeye rağmen bütçe kümülatif olarak hala açık vermeye devam ediyor. Ocak-ağustos dönemi itibariyle bütçecle 2,7 Indy. TL açık var. Oysa geçen yılın aynı döneminde çok az da olsa bir fazla söz konusuydu.

Geçen yıl ilk sekiz ayda fazla veren bütçenin bu yıl açık vermesi, yukanda işsizlikle artışa da neden olduğunu gördüğümüz ekonomideki yavaşlamadan kaynaklanıyor. Türkiye’nin vergi gelirlerinin büyük bölümü mal ve hizmetlerin satışı ile ithalatından alınan dolaylı vergilerden oluşuyor. Bu nedenle ekonomi yavaşlayınca vergi tahsilatı bundan olumsuz etkileniyor. Nitekim ağustos ayındaki toparlanmaya rağmen ilk sekiz ayda vergi tabsilııundaki artış yüzde 7,6’da kaldı. Toplam gelirlerdeki artış da yüzde 8,1’de kalmış durumda. Oysa aynı dönemde harcamalar yüzde 10,1 arttı. Faiz dışı harcamalardald artış daha da yüksekte yüzde 13,6’yı buluyor.

Yorum bırakın